Robijn

De edelsteen soort robijn is een van de duurste edelsteen soorten en de maand juli is de geboortemaand voor robijn.

Herkomst

De edelsteen robijn is een variëteit van de korund (net zoals saffier) en is al vanuit de oudheid bekend. Robijnen worden namelijk al genoemd in de bijbel en worden geassocieerd met schoonheid en wijsheid. Robijn dankt zijn naam aan het Latijnse woord 'ruber' dat rood betekent. In het Sanskrit wordt robijn 'ratnaraj' genoemd of wel koning van de edelstenen.

Vindplaatsen

 De mooiste robijnen worden gevonden in Birma (Myanmar). Ze worden ook gewonnen in Afghanistan, Australië, Cambodja, Groenland, India, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Pakistan, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, de Verenigde Staten en Vietnam.


Estrela de Fura, Mozambique, (c) Fura Gems 

Kenmerken

De edelstenen in de groep korund zijn na diamant de meest harde edelsteensoort en ze kunnen dus prima in juwelen gebruikt worden.  Natuurlijke heldere rode robijnen zijn de duurste variant en zeer zeldzaam. De kleur rood wordt met name bepaald door de hoeveelheid chroom die in de steen zit. Chroom kan ook fluorescentie veroorzaken. Hoe meer chroom in de steen zit hoe roder de edelsteen van kleur zal zijn in het algemeen.

Specifieke kenmerken

Hardheid = 9, dubbelbrekend (DB) , refractie index (RI )= 1.76-1.77, dichroïsme, karakteristiek absorptiespectrum, SM 3.99, hexagonaal kristalsysteem, samenstelling: aluminiumoxide Al2O3, fluorescentie.

Insluitsels

Typische insluitsels die in de edelsteen robijn gevonden kunnen worden zijn kleine kristallen van andere mineralen, rutiel naalden en vloeistof insluitsels. Ook bestaan er prachtige sterrobijnen, deze robijnen als cabochon geslepen geven dan als lichteffect een ster te zien doordat de rutiel insluitsels in ster vorm gerangschikt liggen.

Foto (c) Tino Hammid


Behandelingen

Tegenwoordig is men prima in staat om de minder goede kwaliteit robijnen, met voor het oog storende insluitsels te behandelen, te verhitten. Door deze hitte behandeling (soms met ander materiaal erbij) wordt de helderheid bevorderd en de kleur verbeterd. Daarnaast worden er helaas ook slechte kwaliteit robijnen met glas gevuld met verbluffend resultaat echter deze behandeling moet wel altijd vermeld worden aangezien de prijs drastisch lager behoord te zijn tot bijna niets waard is.

Edelstenen die op robijn lijken

Natuurlijke edelstenen die op robijn kunnen lijken zijn o.a. granaat, zirkoon, spinel en toermalijn. Daarnaast is glas natuurlijk een imitatie van robijn. De edelsteen die het meest lijkt op natuurlijke robijn is de al bijna een eeuw bestaande synthetische robijn. De eigenschappen zijn bijna identiek aan natuurlijke robijn maar hier hangt een heel ander prijskaartje aan, net zoals de behandelde robijnen.

Tips

Bij aankoop van een (sieraad met) robijn zal altijd gemeld moeten worden of deze steen behandeld, glas gevuld of synthetisch is, maar niets let u om ook zelf nog eens extra navraag te doen.

Reactie plaatsen