Lievenheersbeestje op amethist

Amethist

Amethist is de paarse edelsteen die bij de geboortemaand februari hoort!

Herkomst

Amethist is de paarse variant van kwarts (SiO2) en kwarts is het meest voorkomende mineraal in de aarde. Amethist was tot de 19e eeuw een dure edelsteensoort net zoals robijn en saffier maar door de vondst van grote hoeveelheden amethist in Brazilië is de prijs aanzienlijk gedaald. De naam Amethist betekent in het Grieks 'niet dronken' en in oudheid werd deze mooie violette steen dan ook gebruikt als amulet tegen dronkenschap. Deze prachtige edelsteen komt voor in holten, spleten en alluviale afzettingen en de belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, Uruguay en Madagascar.

Kenmerken

De edelsteen Amethist kan in de kleurvariatie van lila tot diep paars gevonden worden en de kleur wordt veroorzaakt door aanwezigheid van ijzer-oxide. De diep paarse kleur wordt als het meest aantrekkelijk ervaren. Amethist is meestal egaal van kleur maar kan ook gekleurde banden vertonen. Amethist komt voor als gefacetteerde edelsteen maar kan ook als cabochon in sieraden gebruikt worden. Natuurlijke amethist kan door invloed van zonlicht heel langzaam verbleken. In de aarde kan amethist bij hoge temperatuur verkleuren tot citrien.

Foto (c) Tino Hammid

Grote amethist

Specifieke kenmerken

Eigenschappen: DB, RI: 1.54-1.55, SM 2.65, trigonaal kristalsysteem, interferentie figuur Bull's eye!, H=7.

Insluitsels

Over het algemeen is amethist een heldere edelsteen soort maar kenmerkende insluitsels van amethist zijn de typische tijgerstrepen.

Reactie plaatsen