peridot op schelp

Peridot

Herkomst

De edelsteen Peridot is een groene edelsteen, gevormd in het mineraal olivijn, om specifieker te zijn in een van de twee eindleden van dit mineraal, te weten forsteriet. De Romeinen noemden peridot ook wel de ' avond smaragd' omdat de kleur groen niet donkerder werd in kaarslicht.

De naam peridot komt van het Arabische woord Faridat dat edelsteen betekent. Peridot wordt ook wel 'extreme' edelsteensoort genoemd omdat het alleen in zware omgeving gevormd en gevonden wordt, namelijk in stenen gevormd door vulkanen en in meteorieten. Deze edelsteensoort is voor het eerst beschreven in 300 voor Christus en werd gevonden op het St. Johns eiland (Zabargad) in de Rode Zee. De Egyptenaren noemde deze edelsteen dan ook wel de edelsteen van de zon. Tegenwoordig zijn belangrijke vindplaatsen Myanmar (Burma0, China, Arizona, Brazilië, Australië en Pakistan.
De meeste peridots zijn diep in de aarde gevormd en via vulkaan uitbarstingen naar het oppervlak gebracht. Maar sommige stukjes peridot zijn ook gevonden in meteorieten!

Kenmerken

De edelsteen peridot is alleen in de kleur groen (geel groen tot bruin groen) te vinden. De meest fraaie peridots vertonen geen gele of bruine ondertoon. De kleur groen wordt veroorzaakt door ijzer in de samenstelling. Peridot is een edelsteen met een erg sterke dubbelbreking (0.036) en dit is soms met de loep al goed te zien! Naast de karakteristieke kleur heeft peridot een olieachtige glans en kunnen het spectrum en insluitsels extra bewijs leveren bij het determineren.

Specifieke kenmerken

Eigenschappen: RI=1.65-1.69, SM=3.34, DB sterk 0.036, kristal systeem orthorombisch, olieachtige glans, hardheid 6,5-7, karakteristiek absorptiespectrum

Insluitsels

Lilypad of waterlellieblad achtig gevormde insluitsels zijn typische insluitsels voor peridot en zeer kenmerkend voor deze edelsteen.


Behandelingen

Omdat peridot volop verkrijgbaar is en in goede kwaliteit wordt deze edelsteensoort niet vaak behandeld. Coating is ooit wel gesignaleerd maar is uitzonderlijk.

Edelstenen die op peridot lijken

Natuurlijke edelstenen die op peridot lijken zijn diopsied, sinhaliet, demantoid granaat en geel groende natuurlijke spinel. Synthetische peridot wordt nog niet echt gebruikt voor sieraden. Tegenwoordig wordt er wel synthetische spinel in dezelfde kleur aangeboden en dit is dus een imitatie!

Beeldmateriaal © Sole Leone

Reactie plaatsen