Nieuws

Als je de Basic Gemmology online module hebt gedaan en het certificaat hebt behaald dan zit je te popelen om het determineren zelf uit te proberen. Met alle kennis die je hebt opgedaan weet je nog niet hoe je de apparatuur moet bedienen en dan is een praktijkles de oplossing. En niets is dan leuker voor mij om een edelsteenfan een mooie middag en een bijzondere ervaring te geven.  

Omdat ik een enorme fan van rood ben, zit er bijna altijd ook een rode edeslteen in het setje edelstenen dat je zelf gaat determineren. Bij deze rode edelsteen werd het duidelijk op de polariscoop dat het om een enkelbrekende edelsteen ging. Vervolgens werd op de refractometer de lichtbrekingsindex (RI)  bepaald. Er kwam best een lage waarde uit (RI=1.44) en ze was verbaasd want ze had een hele andere edelsteensoort in gedachte dan op het lijstje van mogelijke edelstenen stond. Vervolgens twijfelde ze aan haar eigen meting omdat ze de steen niet kende met deze uitslag. Wat nu?

Eenmaal de stappen van determineren samen doorgelopen, realiseerde ze zich dat haar meting prima was en het bewijs was geleverd dat je dus niet op je eerste gevoel of indruk een edelsteen kan beoordelen. Er bestaan meer mooie rode edelstenen en ook zijn er meerdere kleuren edelsteen per soort. 

Je begrijpt dat ze fan geworden is van deze mooie rode vuuropaal.  Deze verbazing en vewondering is een bijzondere herinnering geworden die ze niet snel zal vergeten. En daar doe ik het voor!

Wil je zelf zo'n ervaring, neem contact op voor de mogelijkheden en onthoud:  meten is weten!

vuuropaal uit Mexico