Nieuws

Toen ik nog een klein meisje was, heb ik van mijn oma een ring met een licht blauwe ondoorzichtige cabochon (bol geslepen) steen met een ster geërfd. Ik denk dat deze edelsteen ervoor gezorgd heeft dat ik me in het vak gemmologie (edelsteenkunde) ben gaan verdiepen, want niemand in de familie kon me vertellen wat voor soort edelsteen het was. De combinatie van de kleur en de ster blijft bijzonder!

 De kleur van edelstenen maakt me nieuwsgierig naar de soort. Het is wel bekend dat er meerdere soorten rode, groene of paarse edelstenen zijn. Maar altijd als ik een rijtje natuurlijke edelstenen met dezelfde kleur laat zien dan beseffen mijn cursisten pas echt hoeveel soorten er zijn per kleur. Het wordt dan heel duidelijk dat je niet alleen op basis van de kleur, met het blote oog de soort edelsteen kan bepalen.

Voor de inkoop en taxatie van edelstenen is de kleurbepaling van een edelsteen een steeds belangrijker onderdeel aan het worden. Hoe meer kennis en eenheid in de het gebruik van de eenduidige vaktermen ‘nomenclature’, hoe meer correcte en transparante informatie gegeven kan worden. Dit bevordert het vertrouwen naar de klant en zal de waarde van de edelsteen en het juweel rechtvaardigen.

De kleur van een edelsteen wordt in eerste instantie bepaald door de basis samenstelling en de mogelijke vervuilingen en/of insluitsels, die tijdens het ontstaan van het mineraal in de aarde is gevormd. Bij de uiteindelijke kleurbeleving van een geslepen edelsteen en omschrijving komen meer facetten kijken. In mijn webinar vertel ik je hier meer over.

De kleurbepaling (colour grading) is in eerste instantie natuurlijk subjectief en afhankelijk van de individuele perceptie. Maar juist dit aspect dat de kleur op zoveel verschillende manieren omschreven kan worden, heeft ervoor gezorgd dat de branche (Cibjo) probeert eenduidigheid in de markt te creëren en dezelfde benamingen te stimuleren.

 Ik ben heel blij en trots dat ik met de Dutch Gem Academy hier ook mijn steentje toe kan bijdragen. Onderdeel van het DGA 'Career Gemmologist' programma is namelijk “Coloured Stones Grading’ van Gemewizard. Een prachtig programma dat leert hoe je kleur kan classificeren en hierbij alle facetten mee te nemen. Tevens helpt dit programma met de juiste waarde van de edelsteen te bepalen.

 Wil je meer weten over het belang van kleur in edelstenen en kleurbepaling? In mijn webinar op 28 september om 19.30 uur vertel ik je graag meer over hoe kleur en kleur variaties bij edelstenen ontstaan en hoe belangrijk de correcte omschrijving is. Het webinar duurt ongeveer een uur.

Geef je op via deze link