Nieuws

Kunstenares Janneke Kornet deed vorig jaar mee met het jaarlijkse kunstproject "Keep an Eye Spacemakers" in de Galerie Pouloeuff.  De galerie biedt jonge kunstenaars een experimenteerruimte en werden uitgedaagd buiten hun comfortzone te stappen. Gedurende een maand werd de galerie een experimenteerruimte. Janneke's aandacht werd getrokken door het Weegschaalmuseum dat tegenover de galerie Pouloeuff ligt.

Het verhaal over de Johannes Broodboom en de link met gewichtseenheid voor edelstenen intrigeerde haar zo dat ze een onderzoek naar dit eeuwenoude cultuurgewas heeft gedaan. 

De tekening van de peul bij de oude Egyptenaren was het hiëroglief voor het woord zoet.

Als afronding van het project ‘De eerste Johannesbroodboom van Naarden-Vesting’ zaaide Janneke uiteindelijk 30 zaadjes. Deze mini plantjes hebben een jaar in galerie Pouloeuff gestaan en mogen groeien. Het streven is dat uit elk stekje een echte boom zal groeien en dat inwoners of bedrijven uit Naarden-Vesting nu een jong plantje adopteren en bij hen thuis laten opgroeien.

In het artikel stond een oproep voor adoptie adressen. Dit past natuurlijk helemaal op de Sole Leone stek waar je alles leert over edelstenen.

"Hoezo? denkt u misschien. |Dat zal ik u uitleggen. 

Naast het feit dat mijn praktijkruimte ook gevestigd is in Naarden- Vesting, is er nog iets bijzonders dat aansluit op mijn vakgebied.

Zaadjes van de peulen van deze bomen werden vroeger namelijk als weegeenheid gebruikt voor edelstenen in gewicht. Deze zaadjes blijken een behoorlijk constant gewicht te hebben van bijna 200 mg. De naam karaat is waarschijnlijk afgeleid van 'Kharrub", de Arabische naam voor de Johannes Broodboom.. De gewichtseenheid voor karaat is in 1907 officieel wereldwijd op een standaard vastgelegd van 200 mg met de afkorting ct. Dus 1 ct = 200 mg = 0,2 gram.

Bij edelstenen is het tevens zo dat het gewicht in karaat tot twee decimalen achter de komma wordt afgerond. Ook is het zo dat bij diamant die minder weegt dan 1 karaat het gewicht wordt onderverdeeld in puntjes. 100 puntjes, waarbij 1 puntje dus 2 mg is. 

Dus u begrijpt waarom ik vond dat ik een plantje moest adopteren. Ik hoop dat ik straks de zaadjes van de peulen gelijk als mooi voorbeeld materiaal kan gebruiken om het gewicht van edelstenen toe te lichten. 

Het zal wel even duren voordat het zover is maar ik ga mijn best doen dat dit plantje te laten uitgroeien tot een mooie boom die vlakbij mijn praktijkruimte een vaste plek krijgt.

Er zijn nog een paar plantjes beschikbaar voor adoptie. Neem hiervoor contact op Janneke Kornet of ga langs bij Galerie Pouloeuff, Turfpoortstraat 36 A in Naarden Vesting, waar je ook meer uitleg kan krijgen over Keep an Eye Spacemakers.

 

 

IMG 5067