Nieuws

Deze tentoonstelling geeft een informatief overzicht over de Amsterdamse diamantindustrie en ‘Amsterdam Diamantstad’ is gemaakt naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB). Meer dan de moeite waard om te deze tentoonstelling te bezoeken.

DIAMANT 0

Foto's (c) Joods Historisch Museum Amsterdam

Als Amsterdamse vond ik het extra leuk om eind november een interessant gesprek te volgen van de hoofdredacteur van Het Parool met Edward Asscher in het Joods Historisch Museum. Dit evenement had als thema bloeddiamanten, met vertoning van de film Blood Diamonds en daarna het interview. Deze film uit 2006 had ik al eerder gezien dus ik kwam met name voor het verhaal van de heer Asscher.

Edward Asscher, president directeur van Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij en aankomend president van de World Diamond Council, nam de bezoekers mee in de wereld van ruwe diamant en besprak wat er wereldwijd allemaal ondernomen is de afgelopen jaren om het risico op bloeddiamant (diamanten die door rebellen voor de financiering van oorlogen zoals in Sierra Leone gebruikt worden) uit te bannen.

In 1998/99 werd er voor het eerst in de Verenigde Naties over de conflictdiamanten (zo noemt Asscher ze liever) gesproken en gelukkig is er in 2003 een resolutie aangenomen in de Verenigde Naties, bekend onder de naam Kimberly Proces. Dit heeft tot gevolg gehad dat 95% van de diamanten via het Kimberly Proces worden verhandeld en deze geheel conflict vrij zijn. Van de overige 5% van de ruwe diamanten, die met name alluviaal worden gewonnen, wordt ook weer 95% keurig volgens de regels voorzien van de benodigde certificaten en kunnen conflict vrij worden genoemd. De conclusie is dan ook dat door het Kimberly Proces men wel heel dicht bij de 100% conflict vrije diamanten komt. Maar zoals de heer Asscher stelde helemaal waterdicht is natuurlijk geen enkel systeem!

Vervolgens is in 2003 is de World Diamond Council opgericht met als doelstelling het bevorderen van maatschappelijk en ethisch verantwoord ondernemen. Het mag duidelijk zijn dat de Human Rights hier ook onderdeel van zijn. Gezien het grote aantal mensen dat wereldwijd in deze industrie werkt, ben ik blij dat de heer Asscher zich zo inzet voor de diamantindustrie via de World Diamond Council en met haar leden het maatschappelijk verantwoord ondernemen en integriteit in de hele keten (van mijn tot juwelier) bevordert.

3 round diamondsv2 Tino 300

Foto (c) Tino  Hammid

Je kan dus met een gerust hart een mooie natuurlijke diamant kopen voor iemand die je lief hebt want deze prachtige edelsteen blijft het symbool van liefde!

De tentoonstelling Amsterdam Diamantstad is nog tot 1 maart te bezichtigen en kan ik van harte aanbevelen.