Nieuws

Op een vrijdagavond had ik de tv aanstaan tijdens het verzamelen voor mijn attributen voor een workshop over het identificeren van rode, witte (kleurloze) en blauwe edelstenen. Wat leuk bij ‘de slimste mens’ komen er foto’s van edelstenen voorbij en de vraag is welke 8 verschillende soorten men ziet op de foto's


Toen ik goed keek schrok ik van de vraag bij 'De slimste mens'. Op basis van een kleur van een geslepen steen moesten de kandidaten zeggen welke edelstenen ze zagen. Als edelsteenkundige gaan mijn haren recht overeind staan want het is nu eenmaal zo dat je juist leert dat je nooit met 100% zekerheid kan zeggen als je een edelsteen in een bepaalde kleur ziet welke soort het is, laat staan via een foto!

de slimste mens 2 300

Oké, voor parels zijn er niet zoveel andere soorten of vormen mogelijk. Bij opaal en lapis lazuli zijn er ook niet zoveel andere vergelijkbare soorten maar voor o.a. rode, kleurloze, blauwe en groene edelstenen zijn er wel veel meer edelsteen beschikbaar dan de bekende edelstenen die als antwoord gezocht werden. 


Bij de foto van smaragd was er een extra hint door het hexagonale kristalstelsel dat men zag maar bij de andere foto’s waren er echt geen goede hints om de soorten te noemen die men zocht.


Want wat dacht je van de ook prachtige rode edelstenen zoals o.a. granaat, spinel, vuuropaal of was het misschien rood glas? En dit zelfde geldt ook voor blauwe edelstenen zoals ioliet, kyaniet en tanzaniet (zie foto). En als we het over kleurloze edelstenen hebben dan zijn er o.a. varianten als bergkristal, zirkoon, spinel, kleurloze korund (de groep waartoe robijn en saffier toe behoren) kleurloze beryl (ook wel gosheniet) genoemd en topaas of kleurloos glas.

 

 

Moraal van het verhaal is dat het niet verstandig is de edelsteen soort te bepalen alleen op basis van de kleur (via foto) en zeker niet bij edelstenen die zeldzaam zijn zoals o.a. robijn, saffier en diamant.

Ik nodig de tv makers van ‘de slimste mens’ dan ook graag uit voor een (gratis) workshop 'edelstenen, briljante stenen’!