Nieuws

×

Waarschuwing

JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /var/www/vhosts/edelsteneninfo.nl/httpdocs/images/images/f2c/p3/f31/gallery86/
×

Attentie

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images/f2c/p3/f31/gallery86/

Begin van dit jaar ging ik daarom met mijn oudste zus naar een opnamedag in Lelystad. Dan is het toch ook leuk om een voorwerp mee te nemen.

Met de oude wierookklok van mijn ouders onder de arm togen we naar de opnames. We wisten niet hoe de klok werkt en hoe je kan zien hoe laat het is.
Dat deze wierookklok een uniek item was hadden we niet verwacht. En helemaal niet dat we gevraagd zouden worden bij een van de experts voor de tv-camera aan te schuiven.

Ik werd positief verrast.

Ik was blij om te ervaren dat antieke uurwerken-expert Fred Kats en zijn team - net zoals bij sieraden met edelstenen - echt wel aan de slag ging om zeker te weten wat de juiste informatie was.

Het was een mooie belevenis dat Fred Kats ons het gebruik van de klok kon uitleggen en tonen, evenals een indicatie van de datering van dit familie-stuk.
Nóg leuker vond ik de reacties na de uitzending vorige week dat men het zo interessant vond om iets nieuws te leren.

 

{gallery}images/f2c/p3/f31/gallery86/{/gallery}

Deze mooie ervaring - ook al was het best eng om voor tv-camera’s te zitten - bevestigde mijn indruk dat het tv-programma wel doet lijken dat men alles direct weet maar voor de juiste informatie de experts echt wel wat meer tijd nodig hebben om een voorwerp goed te bekijken en beoordelen. Ook moeten ze soms dingen opzoeken om zeker te weten wat het is.

Dit geldt natuurlijk helemaal voor mijn eigen specialisatie: edelstenen. Daarvoor maak ik gebruik van bekende determinatie apparatuur (zoals refractometer, polariscoop en microscoop) maar inmiddels ook specialistische apparatuur, om de natuurlijke oorsprong van diamant te bevestigen en laboratorium gegroeide diamant te detecteren.

Het was een mooie ervaring en inspirerend om voor een groot tv-publiek iets te kunnen laten zien en er zelf ook nog van te leren.