Nieuws

Natuurlijk diamant is zo’n 1 tot 3 miljard jaar geleden heel diep in de aarde gevormd en om een ruwe diamant met edelsteen kwaliteit te vinden is echt een uitdaging waardoor diamant echt zeldzaam is. Natuurlijke diamant is een product van moeder aarde en heeft al heel veel doorstaan voordat het in een sieraad of juweel wordt verwerkt. Hoe mooi en bijzonder is het als je een sieraad met deze prachtige edelsteen mag dragen.

De keerzijde van de medaille is dat natuurlijke diamanten door hun zeldzaamheid wel een behoorlijk prijskaartje kunnen hebben. Door de uitvinding van de mens om laboratorium gegroeide diamant met edelsteen kwaliteit in een fabriek te maken, komen er misschien mogelijkheden voor iedereen om een sieraad met diamant aan te schaffen. Maar hoe weet je nu of een diamant natuurlijk ontstaan is of in een laboratorium is geproduceerd.

Inmiddels is duidelijk gebleken dat met het blote oog, loep of de gebruikelijke diamanttesters het onderscheid tussen natuurlijke diamanten en laboratorium geproduceerde diamanten niet meer te zien is. Deze laboratorium- gegroeide diamanten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen als natuurlijke diamant en mogen daarom ook diamant genoemd worden maar alleen als daar ook duidelijk laboratorium gegroeid of synthetisch bij staat. 

Als edelsteenkundige wil ik altijd bewijs leveren om welke edelsteen soort (of namaak) het gaat. Tevens ben ik groot voorstander van eerlijke, transparante en correcte informatie en naar mijn idee schort het hier nog wel eens aan.  Tevens beleef ik er veel plezier aan om iemand met eigen ogen te kunnen laten zien (en leren) hoe je de soort van een edelsteen kan bepalen. Dit alles samen met het feit dat er nu een mogelijkheid is om ook de oorsprong van diamant op zeer betrouwbare manier te kunnen bepalen, zijn voor mij de redenen geweest om de service voor diamant testen op natuurlijke oorsprong te gaan aanbieden.

Wil je dit zelf beleven en jouw sieraad met diamant van dichtbij komen bekijken en laten testen, kom dan zaterdag 13 juli tussen 11.00 en 15,00 uur naar de edelsteenkunde praktijk van Sole Leone, Kerkpad 7 te Naarden.

Taxateur Wouter Abbestee is tevens speciaal op deze dag aanwezig om een van uw sieraden te taxeren,