Nieuws

Topaas is één van de geboortestenen voor de maand november. Deze edelsteensoort is van zichzelf erg helder, heeft een behoorlijke (glas)glans en kan meerdere natuurlijke kleuren hebben. De kleur van topaas kan variëren van kleurloos tot geel en oranje, zeldzame natuurlijke blauwe, bruine, roze en rode tinten.

De meest voorkomende variëteit is kleurloos en deze wordt vaak behandeld om andere kleuren te krijgen. De bekende methoden die hiervoor gebruikt worden zijn bestraling (resultaat felle kleuren), verhitten, combinatie hiervan en coaten .
De diep oranje topazen worden in de handel vaak Imperial topaas genoemd terwijl de geel bruine topazen Sherry topaas genoemd worden, te verklaren naar de kleur van sherry! De blauw kleur is de meest populaire kleur en bijna altijd behandeld, hetgeen natuurlijk wel verteld moet worden bij aankoop (in de hele keten wel te verstaan!).

In de Oekraïne is een beroemde vindplaats voor topaas,  de Volodarsk-Volynski pegmatiet. Deze is bekend om de kleurloze, bruine, natuurlijke blauwe en zelfs tweekleurige topaas. Soms zelfs met kristallen meer dan 100 kg wegen.

(c) Patrick Dreher Carvings

 De belangrijkste vindplaats voor topaas is nog steeds Brazilië, in de Minas Gerais omgeving. Hier komen de mooiste gele topazen vandaan. De natuurlijke roze topaas komt alleen voor in Pakistan, andere roze stenen krijgen hun kleur door verhitting. Er zijn veel meer vindplaatsen voor topaas overigens en door relatief grote beschikbaarheid is topaas een heel betaalbare edelsteen soort.

Door instabiliteit van de kleurcentra in topazen kunnen de bruine kleuren soms oranje tot zelfs roze bruin, na blootstelling aan zonlicht, vervagen tot geel of bijna kleurloos in een korte periode. Dus let goed op dat je deze mooie edelstenen niet in een te felle lichte omgeving bewaard.

Er zijn veel edelstenen die op topaas lijken, variërend van goedkope kwarts soorten tot duurdere korund en toermalijn. Ook hier geldt dus weer, meten is weten. 

Neem een keer zelf de proef op de som, kom in de praktijk edelstenen determineren in Naarden.

Meer dan de moeite waard en je staat versteld dat je zo makkelijk in het ‘ootje’ wordt genomen.

Ga het avontuur aan en leer determineren!

 

 topaas nov 2021 kleine