Nieuws

 

Smaragd is de groene variëteit van beryl en de geboortesteen voor de maand mei. Deze groene edelsteen bevat vaak relatief veel insluitsels. Dit zijn de imperfecties, of ook wel onzuiverheden, die in het mineraal tijdens groeiproces in de aarde ontstaan. Er bestaan meerdere soorten insluitsels en soms zijn deze terug te herleiden naar de regio waar het mineraal oorspronkelijk is gevormd.

Muzo Emerald 300 uitzoom

De praktijk leert wel dat het steeds lastiger is om aan de hand van imperfecties in een edelsteen het land van herkomst te bepalen. Dit komt omdat er steeds weer nieuwe locaties worden ontdekt waar een zelfde soort insluitsel voorkomt bij een bepaalde edelsteen soort. Het gaat voor nu te ver om hier dieper op in te gaan, je komt dan echt op het gebied van de geologie. Ik merk dat hoe meer ik over edelstenen weet hoe meer ik in de geologie geïnteresseerd raak.

Het mooie aan insluitsels of imperfecties is dat je ze soms met het blote oog niet goed of zelfs helemaal niet ziet. Ga je de edelsteen vervolgens van dichtbij bekijken met een loep dan kan je al veel meer in de edelsteen ontdekken. Zodra je de schoonheid van deze unieke insluitsels ontdekt dan zal je het met me eens zijn dat dit pure kunst beleving is van de natuur.

ermeral inclusions c Marine Bouvier Agat mei 2021

Daarnaast is het ook nog eens de kunst van de slijper is ook om de lelijkste insluitsels niet in de edelsteen te krijgen of juist wel. Dit laatste is het geval bij edelstenen die een stereffect of ook wel asterisme genaamd, laten zien. In deze vaak cabochon geslepen stenen liggen de vaak naaldvormige insluitsels evenwijdig aan elkaar en in meerdere richtingen georiënteerd zijn. De slijper zal dan juist de steen zo slijpen dat de ster goed te zien is.

starruby.tino hummid

Mijn advies is dan ook: kijk eens wat beter naar de prachtige edelstenen die er zijn en ontdek wat voor kunstwerkjes er in de steen zelf zitten.
Dit bewijst maar eens temeer dat natuurlijke edelstenen uniek zijn en er geen identieke edelstenen te vinden zijn. Dus pak die loep en ga de schoonheid van deze imperfecties ontdekken.

Wil je jouw eigen prachtige stenen komen bestuderen, maak een afspraak en klik hier!

Foto's: 1 en 3 © Tino Hammid, 2 © Marine Bouvier /AGAT