Nieuws

Diamant is voor velen een bekende soort edelsteen die gebruikt wordt in sieraden en juwelen. Wat minder bekend is dat er tegenwoordig twee soorten diamant beschikbaar zijn. De eerste is de reeds aloude bekende 'natuurlijke' diamant die diep in de aarde is gevormd. De tweede soort, die steeds meer voorkomt, is de in de fabriek gemaakte synthetische diamant. 

Het is naar mijn idee van groot belang dat de consument correct wordt geïnformeerd, conform de richtlijnen en normen. Dit begint bij de basis definitie, de juiste benaming van de diamantsoort. Gezien het feit dat synthetisch diamant aanzienlijk goedkoper is dan natuurlijke diamant verdient het om goede uitleg te krijgen over deze verschillende soorten. Het is uiteiendelijk aan de consument zelf om te bepalen welke soort ze kiest, maar dan wel graag met complete uitleg en zonder misleiding!

Cibjo (The World Jewelry Confederation) is het wereldwijd overkoepelend orgaan die er namens alle juweliers en goudsmeden voor zorgt dat de consument het vertrouwen houdt in de branche.

Deze richtlijnen zijn er om de handel handvatten te geven en de consument het vertrouwen in de industrie te laten behouden.

Nu er steeds meer synthetische diamant  (los of gezet, online en in de winkel) op de markt wordt aangeboden, is het des te belangrijker dat men zich aan de richtlijnen en ISO standaard norm (18323) houdt. Naar mijn idee schort het hier nog wel eens aan.

Daarom hierbij de definities en extra informatie, vastgesteld door de Cibjo en in overeenstemming met de ISO-norm:

A diamond is a mineral consisting essentially of carbon that crystallizes in the isometric (cubic) crystal system. A mineral is natural by definition!

A synthetic diamond is an artificial product having essentially the same chemical compostion, physical properties and structure as that of a diamond,  whichever method of growing is used.

The terms synthetic diamond, labaratorium-created diamond and laboratorium-grown diamond are synonymous. LGD is an common used abbreviation in the trade!

Afbeelding 1 a cibjo

 Concluderend:

- als men het over diamant heeft, dan bedoelt men altijd natuurlijke diamant.

- als het gaat om in de fabriek gemaakte diamant gaat, moet altijd de omschrijving 'laboratorium-gegroeide' of 'synthetische' voor het woord diamant staan.

- de termen zoals 'echte diamant' en 'authentieke diamant' worden afgeraden om te gebruiken bij synthetische diamant. Deze termen zijn misleidend!

Wilt u alles nalezen op de officiële website 'what is a diamond", samengesteld door CIBJO’s Diamond Commission en de Swiss Gemmological Institute SSEF, klik hier.

Voor de complete 'terminology' verwijs ik graag naar deze pagina van de Cibjo website.

Nieuwsgierig naar nog meer informatie over diamant, kijk dan op de agenda voor data van een online lezing of volg de cursus Diamonds of ga voor de complete opleiding voor Diamonds Professional Diploma Program.

Bent u benieuwd naar welke soort u daadwerkelijk heeft? Maak een afspraak in mijn praktijk en kom het zelf testen beleven!