Edelstenen

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Herkomst

Zo'n 4000 jaar voor Christus werd turkoois al gevonden in de Sinaï. In die tijd gebruikte men turkoois als siersteen, amulet en schminkzalf. Afzettingen met de beste kwaliteit komen uit Iran bij Nischapur. Andere vindplaatsen zijn Afghanistan, Australië, Nevada, Tibet (China) en Israël. Het is oppassen geblazen met deze edelsteensoort omdat ze poreus is en daardoor gevoelig voor verhitting, make-up en chemicaliën.

Diadeem bij een parure

Kenmerken

Turkoois is een ondoorzichtige edelsteensoort (koperhoudend aluminium fosfaat) en varieert in kleur van diepblauw tot lichter blauw en blauwgroen tot groen. Een zuiver blauwe kleur is zeldzaam en men ziet meestal bruine (limoniet-), donkergrijze (zandsteen-) of zwarte (ijzeroxide) doorgroeide aders. Doordat deze edelsteen ondoorzichtig is wordt ze vaak cabochon (bol) geslepen en verwerkt tot kralen.

Insluitsels

RI 1.61-1.65, SM= 2.40-2.90, vetachtige glans, karakteristiek absorptiespectrum, H= 5-6

Behandelingen

Tukoois is tegenwoordig ook vaak behandeld (geïmpregneerd of gekleurd) om de kleur te verbeteren en dit kan men soms met loep herkennen doordat bij de aders kleurconcentraties te zien zijn. 

Edelstenen die hierop lijken

Natuurlijke edelstenen die op turkoois lijken zijn varisciet en amazoniet. Ook kan gebeitste howliet en gebeitste chalcedoon veel op turkoois lijken. Ook bestaat er synthetische turkoois. Tevens kan men uit turkoois poeder stenen maken die turkoois nabootsen. 

Beeldmateriaal © Smithsonian museum