Edelstenen

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!Herkomst

De edelsteen topaas dankt zijn naam volgens de meeste autoriteiten aan het Griekse eiland Topazios, de oude Griekse naam voor een klein eiland in de Rode Zee, de huidige naam van dit eiland is Zabargad. Hier is ooit peridot gevonden, wat toen nog verward werd met topaas! Ook wordt er gedacht dat de naam afkomstig is uit het Sanskrit tapas dat vuur betekent.

Kenmerken

Topaas is een heldere edelsteensoort en kan verschillende kleuren hebben, variërend van geel tot bruin tot zalm kleurig oranje, roze, kleurloos en licht blauwe tinten maar topaas is het meest bekend bekend van de sherry gele kleur. Deze mooie gele variëteit komt uit Minas Gerais in Brazilië. De lichtblauwe variant komt naast Brazilië, o.a. ook voor in Siberië en Zimbabwe.
Er zijn ook kleurloze, vrij grote topaas kristallen gevonden in Sri Lanka. De van nature roze topaas komt alleen uit Pakistan maar deze kleur kan ook verkregen worden door verhitting van de gele topaas.

Topaas heeft een hoge glasglans en voelt ijskoud aan. Daarnaast is het zo dat topaas vrij hard is maar men toch voorzichtig moet zijn met bewerken omdat de splijtrichting van de steen loodrecht op de lengterichting van de kristallen staat.

Specifieke kenmerken

DB (biaxiaal positief), RI bij kleurloze, blauw, bruin en gele topaas: 1.61-1.62 en bij rode, roze en oranje topaas is deze iets hoger: RI 1.63-1.64, SM 3.49-3.57, hardheid 8.

Behandelingen

Op dit moment is er geen synthetische topaas op de markt beschikbaar maar behandelingen zoals verhitte, bestraalde en gecoate stenen komen zeker voor.

Edelstenen die hierop lijken

Andere edelsteensoorten die op topaas lijken zijn voor de gele variant: citrien, korund, chrysoberyl, toermalijn, goud beryl en zirkoon. Alle diamant imitaties lijken op kleurloze topaas maar zirkoon en bergkristal zijn de natuurlijke stenen die op topaas lijken. Edelstenen die op roze topaas kunnen lijken zijn  beryl, korund, spinel, toermalijn en kunziet. Voor de blauwe variant zijn dit aquamarijn en spinel. Gelukkig zijn de eigenschappen van topaas wel duidelijk herkenbaar voor de gemmoloog en dus goed te determineren.