Edelstenen

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!Herkomst

Smaragd is de groene tot groen blauwe variant van de edelsteen groep beryl, waartoe aquamarijn ook behoort.

De naam smaragd komt uit het Griekse 'smaragdus' dat groen betekent en dit is dan ook een edelsteen soort met zeer rijke historie.De meest beroemde vindplaats voor smaragd is  Colombia en de Muzo en Chivor mijnen zijn van belang. De smaragden uit deze streek bevatten de typische drie fasen insluitsels, die bestaan uit een insluitsel waarbinnen vloeistof, gas en een kristalletje van steenzout kan voorkomen. Tegenwoordig zijn ook smaragden uit Brazilië, Afghanistan, Pakistan, Zimbabwe en Zambia erg gewild. Smaragd kristallen worden gevormd als hexagonale kristallen en herkenbaar aan hun 6 hoekige vorm (zie foto (c) Frans Jonker).

Ruwe smaragd met kenmerkend zeshoekig kristal

Kenmerken

De edelsteen smaragd is een beryllium aluminium oxyde (Be3Al2(SIO3)6 )vaak goed te determineren door haar relatief lage brekingsindex en duidelijke dichoïsme van geelgroen tot blauwachtig groen. Zuivere beryl is kleurloos en smaragd krijgt zijn groene kleur door vervuiling van chroom of vanadium en mag alleen smaragd genoemd worden als deze elementen in de edelsteen zitten. Er bestaan dus ook groene berylen. Al bij een gering chroomgehalte kan men kijken of een typisch chroom spectrum ( (met scherpe lijnen in rood en brede band in geelgroene gedeelte) te zien is met de spectroscoop. In het algemeen bevat smaragd behoorlijk wat insluitsels. Heldere transparant groene smaragden zijn zeldzaam en kostbaar. 

Specifieke kenmerken

DB, RI 1.56- 1.57 tot 1.59-1.60, SM2.65-2.85, H 7,5-8, hexagonaal kristalvorm en glasglans.

Behandelingen

Omdat smaragd vaak insluitsels zijn er behandelingen van smaragd inmiddels geaccepteerd die ervoor zorgen dat helderheid en transparantie verbeterd worden. Deze behandelingen horen wel altijd vermeld te worden bij aankoop want anders kan de steen beschadigd worden tijdens schoonmaakt of dragen. Het is altijd verstandig om hier zelf ook naar te vragen.

Edelstenen die hierop lijken

De beste nabootsingen van natuurlijke edelstenen zijn de groene granaten demantoïd en tsavoriet maar ook kan men denken aan jadeïet of zelf hydrogrossulaar. De beste imitatie van natuurlijke smaragd is synthetische smaragd, maar men moet ook beducht zijn op doubletten van kleurloze beryl met groene kitlaag!