Edelstenen

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!Herkomst

Opaal is een bijzondere edelsteensoort die het meest bekend staat om zijn prachtige kleur reflecties in allerlei kleuren. Er bestaan eigenlijk 3 soorten opaal, te weten gewone opaal, edelopaal en vuuropaal. De gewone opaal is ondoorzichtig en heeft geen kleurenspel en hier vallen ook de melkopalen wasopaal onder. Edelopaal is doorschijnend en heeft het prachtige kleurenspel. Vuuropaal is doorzichtig tot doorschijnend een heeft een effen rode of oranje kleur.

Bekende vindplaatsen van de edelopaal zijn Australië (Queensland, White Cliffs, Lightning Ridge) en Mexico is de bekende vindplaats voor vuuropaal.

Schitterende opalen, gefotografeerd door Frans Jonker

Kenmerken

Opaal komt nooit voor als kristalvorm en is dus amorf (vormloos). De structuur is opgebouwd uit een soort van regelmatig gerangschikte bolletjes. Het fraaie kleurenspel van opaal wordt veroorzaakt door interferentie van het licht. De meest dure opalen zijn de zwarte tot diepblauwe edelopaal. Omdat opaal relatief veel water kan bevatten is het verstandig deze steen soort te behoeden tegen uitdroging want er kunnen zelfs scheuren en barsten ontstaan. Om dit te voorkomen is het aan te raden de opalen af en toe in een badje/ glaasje water te leggen of in vochtige watten te bewaren.

Specifieke kenmerken

EB, RI 1.44-1.47,SM 1.95-2.20

Behandelingen

De edelopalen kunnen een 'sugar+acid' behandeling ondergaan. De minder fraaie opalen worden dan verhit met een suiker met zuur mengsel waardoor een donkere ondergrond ontstaat en het kleurenspel versterkt wordt.

Edelstenen die hierop lijken

Er bestaan geen natuurlijke edelstenen die op opaal lijken maar er worden veel synthetische (Gilson) opalen op de markt aangeboden en soms ook syntheses van andere materialen zoals opaline of opaalglas.

Er is een hele leerzame en interessante online cursus over opaal (en jade) via de Dutch Gem Academy en heet Opals and Jade.

Beeldmateriaal © Frans Jonker, Tino Hammid