Edelstenen

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!Herkomst

De edelsteen Aquamarijn is een lichtblauwe edelsteen en een kleur variant van de mineralen groep beryl (waar ook smaragd toe behoort). De naam aquamarijn komt uit het Latijn en betekent zeewater.  

Er werd gezegd dat aquamarijn ervoor zorgde dat de golven niet te hoog werden en zeilers veilig op zee waren. De bekendste vindplaatsen zijn Brazilië en Madagascar maar er zijn ook aquamarijnen gevonden in Pakistan, Myanmar, Rusland, China, Namibië, Mozambique, Kenia en Verenigde Staten.

Kenmerken

Aquamarijn is een beryllium aluminium oxyde en wordt vaak in grote heldere kristallen gevonden en kan dus heel weinig tot zelfs geen insluitsels bevatten. Zuivere beryl is kleurloos en aquamarijn krijgt zijn kleur zijn haar blauwe kleur door verontreiniging van ijzer. De kleur van aquamarijn kan variëren van heel licht blauw tot intens blauw/groen en de grotere stenen hebben vaak een intensere kleur. De lichtblauwe aquamarijn is een betaalbare edelsteensoort maar de diep blauwere kleuren kunnen behoorlijk oplopen in prijzen. Synthetische (in een laboratorium/fabriek) gemaakte aquamarijn is nog steeds relatief duur om te maken dus de kans dat men met een synthese te mkane heeft is relatief klein.

Specifieke kenmerken

Dubbelbreking, R.I= 1.56-1,565 tot 1.59-1.599, SM= 2.65-2.85, H=7,5-8, hexagonale kristal systeem, glasglans

Insluitsels

Zoals gezegd kan aquamarijn een zeer heldere edelsteensoort zijn maar er kunnen zich ook kristalveren (lagen kleine kristalletjes), naaldvormige insluitsels voorkomen, evenals 2-fasen insluitsels. 

Behandelingen

De meeste aquamarijnen zijn tegenwoordig met hitte behandeld en krijgen daardoor een intensere kleur. Hoewel deze behandeling tegenwoordig in de edelsteenindustrie wel algemeen geaccepteerd is, behoort deze informatie wel altijd aan de koper verstrekt te worden. 

Edelstenen die hierop lijken

Lichtblauwe edelstenen die op aquamarijn kunnen lijken zijn synthetische spinel, topaas, zirkoon en glas.