Edelstenen

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!Herkomst

De edelsteen saffier is door de eeuwen geassocieerd met royalty en romantiek. Deze associatie heeft natuurlijk een boost gekregen toen Prins Charles een pracht verlovingsring met saffier aan Lady Diana Spencer gaf en nu door de Duchess of Cambridge (Kate) gedragen wordt.

De meest bekende vindplaatsen van deze edelsteen zijn Kashmir, Birma en Sri Lanka. In de jaren 90 werden nieuwe vindplaatsen ontdekt in Oost Afrika, Sri Lanka en Madagascar en her komen met name de fancy gekleurde saffieren vandaan. De speciale oranje kleurige saffier heeft een eigen naam 'padparadsha' en betekent Lotus bloem in het Sinhalees, de taal die wordt gesproken in Sri Lanka.

Twee saffieren, geslepen in peervorm

Kenmerken

Saffier is een variëteit van het mineraal korund en deze edelsteen soort komt voor in in de verschillende kleurstellingen van blauw (van donker blauw groen tot licht blauw violet). Alle andere kleuren saffier (o.a. roze, gele en groene saffier) horen wetenschappelijk gezien (roze, gele of groene) korund genoemd te worden maar in de handel spreekt men liever van saffier met de naam van de kleur ervoor en als groep fancy sapphires!

De edelsteen saffier is bekend door de blauwe kleur en de elementen ijzer en titaanoxyde zorgen voor deze kleur. Saffier heeft vaak een sterk dichroisme van grijsgroen tot diep blauw en vaak is de kleur niet egaal blauw. Tevens is het absorptiespectrum met 3 lijnen in het blauwe gedeelte karakteristiek voor deze mooie edelsteen. Er bestaan prachtige natuurlijke onbehandelde saffieren maar deze zijn zeer zeldzaam en dus kostbaar. Naast natuurlijke saffier bestaat er ook synthetische saffier die in de fabriek (na) gemaakt wordt.

Specifieke kenmerken

DB, RI= 1,76-1,77, dichroïsme, spectrum, SM =3.99, insluitsels, rechte groeilijnen, samenstelling Al2O3, hexagonaal kristalsysteem, H=9, glasglans

 

Insluitsels

Typische insluitsels voor saffier zijn mineraal- en/of vloeistof insluitsels.

Behandelingen

De meeste saffieren worden met hitte behandeld om de kleur te verbeteren. Dit gebeurt al in de ruwe vorm tussen de 1700 en 3300 graden Celsius voor meerdere uren. Ook kunnen saffieren met beryllium diffusie behandeld worden waardoor ook de helderheid bevorderd wordt. Ondanks het feit dat het wel steeds algemener bekend wordt dat saffieren behandeld zijn, zal dit altijd aan de koper bekend gemaakt moeten worden.

Beeldmateriaal © Sole Leone