Edelstenen

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!Herkomst

Diamant heeft de naam de koning der edelstenen en dit komt door een paar specifieke eigenschappen te weten enorme hardheid, de hoge lichtbreking en het schitterende vuur (dispersie) en is dan ook een van de meest geliefde edelstenen. 

Edelsteen diamant werd in de oudheid alleen gevonden in rivierbeddingen in India. Pas veel later rond 1725 werd diamant ontdekt in Brazilië. Nog weer veel later (vanaf 1867) zijn diamanten gevonden in Zuid-Afrika. Het frappante aan diamant is dat het de enige edelsteen is die slechts alleen uit koolstof is opgebouwd.

Kleurloze zuivere diamant is het meest in trek maar er komen afhankelijk van de spoorelementen ook andere variëteiten voor (zie foto). De naam diamant is afkomstig uit het Griekse 'Adamas"dat ontembaar betekent.

De meeste diamant is gebruikt als industrie diamant omdat deze niet aantrekkelijk genoeg is (vaak donker van kleur doordat de steen veel insluitsels bevat). 

Diamant in zijn natuurlijke kristalvorm, naast een geslepen exemplaar

Kenmerken

Diamant is het meest gebruikt in een zo'n helder mogelijke doorzichtige liefst bijna witte kleur maar er bestaan ook natuurlijke gekleurde diamanten. Diamant is enkelbrekend (licht wordt in een richting doorgelaten) en daardoor soms makkelijk van haar nabootsingen te onderscheiden. Naast een zeer hoge lichtbreking en een zeer sterke licht schittering (dispersie/vuur) heeft diamant een hoge constante soortelijke massa en kan men op ruwe diamant vaak driehoekige (trigons) waarnemen.  

Beoordeling van de waarde van diamant wordt gedaan aan de hand van de 4 C's: carat (gewicht), colour (kleur), clarity (helderheid) en cut (slijpsel). Tegenwoordig is ook lab-grown (in zeer gespecialiseerde fabriek geproduceerd) diamant beschikbaar. Deze cultuur diamanten zijn herkenbaar aan een laser inscriptie in de rondist. 

Het meest voorkomende slijpsel is een ronde vorm van 57 facetten dat in 1917 ontworpen is. Dit noemt men briljant slijpsel.

Specifieke kenmerken

Bijna zuivere koolstof (C), kubische kristalsysteem > Enkelbrekend, RI (niet afleesbaar op refractometer) 2.417,SM= 3.52, zeer goede warmte geleiding, H=10    

Tegenwoordig komt ook synthetisch diamant in sieraden voor. Synthetisch diamant, ook wel laboratorium-gegroeide diamant heeft dezelfde kenmerken als natuurlijk diamant en kan op twee manier geproduceerd worden, te weten HPHT (high pressure high temperature) en CVD (chemical vapor deposition). Volgens de NORM vaststelling door de Internationale Organization for Standardization (ISO) dient bij /aankoop of verkoop altijd vermeld te worden dat het om een synthetische diamant gaat. 

Insluitsels

De zuiverheid van diamant wordt minimaal met een 10x vergrotende loep vastgesteld en ziet de vakman/vrouw geen insluitsels dan mag de diamant loepzuiver genoemd worden. Ziet iemand met het blote oog al insluitsels dan noemt men dit piqué. Hoe meer insluitsels des te sneller zakt de prijs per karaat.

Behandelingen

Diamanten kunnen gebombardeerd worden waardoor de kleur kan veranderen (door rooster wijziging). Tevens kunnen ze met laser behandeld worden om insluitsels minder zichtbaar te maken. De HPHT (High Pressure High Temperature)methode wordt ook gebruikt om de kleur van bruine of gele diamant te verbeteren. Ook kunnen coatings toegepast worden.

Edelstenen die hierop lijken

Natuurlijke edelstenen: zirkoon, zuivere korund, topaas, en kwarts, waaronder de "Herkimer diamonds" bekend zijn.  

Synthetische edelstenen die diamant nabootsen zijn Cubic Zirkonia, synthetisch spinel, Moissaniet, rutiel Yag, GGG.

Tips

Indien u niet zeker weet met welke soort diamant (natuurlijk of synthetisch) te maken heeft kunt u dit altijd laten testen bij ons. 

Beeldmateriaal © Tino Hammid