Edelstenen

Opleiding?

De Dutch Gem Academy verzorgt een volledige opleiding tot gemmoloog.

Workshop doen?

Binnenkort starten weer nieuwe workshops!Herkomst

Amethist is de paarse variant van kwarts (SiO2) en kwarts is het meest voorkomende mineraal in de aarde. Amethist was tot de 19e eeuw een dure edelsteensoort net zoals robijn en saffier maar door de vondst van grote hoeveelheden amethist in Brazilië is de prijs aanzienlijk gedaald. De naam Amehtist betekent in het Grieks 'niet dronken' en in oudheid werd deze mooie violette steen dan ook gebruikt als amulet tegen dronkenschap. Deze prachtige edelsteen komt voor in holten, spleten en alluviale afzettingen en de belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, Uruguay en Madagascar.  

Mooi geslepen, dieppaarse amethist

Kenmerken

De edelsteen Amethist kan in de kleurvariatie van lila tot diep paars gevonden worden en de kleur wordt veroorzaakt door aanwezigheid van ijzer-oxide. De diep paarse kleur wordt als het meest aantrekkelijk ervaren. Amethist is meestal egaal van kleur maar kan ook gekleurde banden vertonen. Amethist komt voor als gefacetteerde edelsteen maar kan ook als cabochon in sieraden gebruikt worden. Natuurlijke amethist kan door invloed van zonlicht heel langzaam verbleken. In de aarde kan amethist bij hoge temperatuur verkleuren tot citrien.

Specifieke kenmerken

Eigenschappen: DB, RI: 1.54-1.55, SM 2.65, trigonaal kristalsysteem, interferentie figuur Bull's eye!, H=7.

Insluitsels

Over het algemeen is amethist een heldere edelsteen soort maar kenmerkende insluitsels van amethist zijn de typische tijgerstrepen.

Behandelingen

Bij verhitting van amethist verandert de kleur van amethist van paars naar geel. Het verhitten van kwarts wordt overigens al eeuwen door de mens toegepast en het overgrote merendeel van citrien is dan ook gebrande amethist. Soms kan de kleur door verhitting ook groen worden en deze steen noemt men dan prasioliet.

Edelstenen die hierop lijken

De natuurlijke edelstenen die op amethist lijken zijn spinel, skapoliet, zirkoon, lila korund (saffier) en fluoriet. Synthetische amethist is op de markt bekend en aanwezig.

Beeldmateriaal © Tino Hammid