Opleiding Gemmologie

Naast onze workshop edelstenen en cursus edelstenen determineren, bieden wij ook een complete opleiding Gemmologie via de Dutch Gem Academy aan. Dit is een onderdeel van Sole Leone en is een complete opleiding in edelsteenkunde.

Opleiding gemmologie in de praktijk

De Dutch Gem Academy is de Nederlands partner van de World Gem Foundation. Deze organisatie heeft tot doel de kennis over gemmologie en edelstenen determineren te bevorderen door het verstrekken van een uitgebreid dynamisch en praktische opleiding Gemmologie zowel in theorie als praktijk.

Opleidingsprogramma

Het totale opleidingsprogramma is ontwikkeld door de World Gem Foundation met haar partners. Het theoriegedeelte bestaat uit 8 verschillende online modules die allen diverse aspecten van edelstenen en edelsteenkunde belichten. Dit is een online opleiding gemmologie die varieert van een basis cursus edelsteenkunde tot een volledige opleiding van 78 lessen. 

U kunt deze opleiding Gemmologie en de verschillende modules in uw eigen tempo volgen. U bepaalt zelf of u per module wilt deelnemen, of dat u de complete opleiding wilt volgen. Na elke module wordt uw kennis getoetst. Bij het behalen van de 'Career Gemmology' wordt een certificaat verstrekt.

Online studie digitaal of met een handboek

Alle online studie onderdelen Gemmologie zijn beschikbaar in digitaal formaat (online of e-book) maar indien gewenst ook als print handboek. De praktijklessen sluiten aan op de online modules en omvatten een breed pakket aan mogelijkheden.

Meer informatie en inschrijven bij de Dutch Gem Academy!

Gemmologie in ontwikkeling

De wetenschap die edelstenen bestudeert, heeft enorme ontwikkelingen ondergaan in de afgelopen twintig jaar. Het is vandaag de dag dan erg belangrijk op de hoogte te zijn en te blijven, van alle ontwikkelingen op het gebied van synthetische edelstenen en de gebruikte technieken van edelstenen determineren. Daarnaast is het van groot belang en steeds weer een uitdaging voor de huidige gemmoloog om te begrijpen welke van de verschillende technieken gebruikt moeten worden om behandelingen en syntheses te determineren.

Ontdek nu zelf de fascinerende wereld van de edelsteenkunde!

cursus edelstenen determineren

Leer edelstenen determineren en de soort bepalen

In deze cursus edelstenen determineren gaat u na de uitleg van de basis principes, diepere kennis opdoen van het determineren van edelstenen en alle facetten die hierbij aan bod komen.

Voor wie is deze cursus edelstenen determineren bedoeld?

Deze cursus edelstenen determineren is voor iedereen die vanuit wetenschappelijk oogpunt alles wil weten over (het bepalen van de soort) edelstenen. Dus zeer geschikt voor mensen die bij een juwelier werken, sieraden met edelstenen willen maken of zijn of haar kennis hierover wil verbreden. Deze cursus is zowel voor beginners als gevorderden. 

Onderwerpen cursus edelstenen determineren

 • verbreding en verdieping over het determineren
 • diverse soorten edelstenen onderscheiden
 • leren werken met de verschillende instrumenten die gebruikt worden (loep, polariscoop, refractometer, dichroscoop, spectroscoop en microscoop)
 • omgaan met termen zoals lichtbreking, polarisatie, refractie index en pleochroïsme
 • praktisch tips bij beoordelen van gezette edelstenen
 • het kunnen bepalen van een aantal soorten edelstenen en of ze behandeld zijn
 • zo goed mogelijk het onderscheid leren maken tussen natuurlijke en synthetische (lab-grown) kleurstenen

Doel van de cursus

Het verbreden en verdiepen van de kennis over edelstenen, het leren determineren van edelstenen, het leren gebruik maken van de benodigde apparatuur en het kunnen onderscheiden van echte edelstenen en nabootsingen. Tijdens deze cursus edelstenen determineren krijgt u meer inzicht variaties in een bepaalde groep edelstenen en de unieke eigenschappen. 


Advies voor basis kennis

Indien u weinig tot geen kennis op edelsteenkundig gebied heeft, wordt aangeraden de Basic Gemmology online cursus (van de Dutch Gem Academy) vooraf of tijdens deze cursus te volgen. Er gaat een wereld voor u open als u zelf meer te weten komt over de verschillende soorten edelstenen en alle mogelijkheden hiermee binnen uw vakgebied of voor uw hobby.

Cursus edelstenen determineren agenda

De cursus edelstenen determineren wordt regelmatig gehouden en start bij het Geologisch Museum Hofland te Laren. De kosten bedragen 195 € per persoon voor een cursus van 4 lessen van 13.30 to 15.30 uur. Maximaal aantal deelnemers is 6 personen en minimaal aantal is 4 personen.

Klik gelijk door naar de agenda voor de komende data en tijden en meld u aan!


Wilt u liever een maatwerk opleiding of specifieke kennis vergroting over bepaalde edelstenen, neem dan direct contact op en stuur een mail.

 

 

 

edelstenen advies en maatwerk sessies

Heeft u vragen over edelstenen of determineren?

Naast de workshop edelstenen, de cursus edelstenen determineren en een opleiding via de Dutch Gem Academy, kunt u ook persoonlijke sessies volgen, een adviesgesprek aanvragen of gewoon op persoonlijke wijze een maatwerk training met de edelsteenkundige afstemmen. Misschien heeft u specifieke wensen of wilt u onafhankelijk advies, een betrouwbaar adres voor taxatie, reparatie of begeleiding bij bezoek aan een veiling of hulp bij aankopen van edelstenen. U kunt altijd contact met mij opnemen voor het maken van een afspraak.


Maatwerk training edelstenen

Gaat uw voorkeur uit naar een persoonlijke maatwerk training die is afgestemd op uw behoefte, of een stukje begeleiding of ondersteuning bij het determineren van verschillende soorten edelstenen? Wilt u specifiek weten hoe u met bepaalde apparatuur moet werken en dit direct kunnen toepassen, dat is bij Sole Leone zeker mogelijk. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij één of meerdere maatwerk trainingen geven. Dit kan na overleg op iedere gewenste locatie bij u in de buurt.Mogelijke onderwerpen, vraagstukken en maatwerk training

 • ik wil specifiek over bepaalde edelstenen meer weten
 • hoe moet ik bepaalde apparatuur werken
 • ik heb al diverse edelstenen en wil deze graag samen met edelsteenkundige doornemen en hier meer kennis over verzamelen
 • ik wil graag een interessante middag voor een aantal mensen op locatie, waar iedereen op ludieke wijze kennis maakt met edelstenen
 • wat kan ik met de verschillende eigenschappen van edelstenen
 • het beoordelen van bepaalde edelstenen 
 • second opinion mbt verzekering, erfenis

Doel van maatwerktraining op privé sessie

Het verbreden en verdiepen van de kennis van edelstenen, het bepalen van de soort en het krijgen van antwoord op uw vragen die u liever persoonlijk met de edelsteenkundige doorneemt. U bepaalt het onderwerp van de sessie en wij zullen zo goed mogelijk inspelen op uw behoefte.

Cursus aanbod van Sole Leone

Vind u het leuk om in groepsverband meer te leren over edelstenen, dan kunt u zich aanmelden voor onze workshop edelstenen voor de praktische basiskennis.

Wilt u zich verder verdiepen en meer weten over het bepalen van de soort edelstenen, dan kunt u zich ook aanmelden voor de cursus edelstenen determineren.

Wilt u een echte edelstenen kenner worden, dan biedt Sole Leone u ook de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding Gemmologie (edelsteenkunde) via de Dutch Gem Academy. Er gaat een wereld voor u open als u zelf meer te weten komt over de verschillende soorten edelstenen!

Privé sessie aanvragen?

Wilt u een persoonlijke edelstenen sessie of maatwerk training aanvragen? Klik dan door, vul uw naam, e-mail adres en telefoonnummer in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Klik hier voor aanmelding of vraag

 

Juist voor maat werk training en persoonlijke sessie is er Sole Leone!

lezing Edelsteenkunde

Tijdens de lezing 'Edelstenen, van natuur tot kunst' zullen de verschillende soorten edelstenen, kenmerkende vormen (ruw en geslepen) en hun variaties de revue passeren. Als edelsteenkundige toon ik u de belangrijkste kenmerken van een diamant, saffier, robijn, smaragd en parels, maar presenteer ik ook een paar minder bekende edelstenen.

Meer weten over edelstenen

U gaat genieten van kunst die in de edelstenen zit met bewondering voor het ambacht van slijpers. Ik zal meerdere facetten van gemmologie (edelsteenkunde) toelichten. Daarnaast geef ik praktische tips waar u zelf op kunt letten bij het bekijken en het kopen (van juwelen met) edelstenen. Vaak worden edelstenen in sieraden en juwelen geplaatst en het zijn juist deze kleurstenen waardoor we gefascineerd raken met hun prachtige kleuren, schittering en lichtspel.

Andere onderwerpen van een lezing edelsteenkunde

De onderwerpen van een lezing edelsteenkunde worden gewisseld. Sole Leone biedt hiervoor de volgende lezingen±

 • de 10 meest beroemde edelstenen
 • Parels, de edelstenen uit de zee
 • diamanten, een verhaal apart
 • behandelingen en imitaties

Heeft u andere wensen voor een titel, neemt u contact op en u hoort snel wat de mogelijkheden zijn!

Edelstenen en mineralen bewonderen in het Geologisch Museum Hofland

In aansluiting op de lezing kunt u zelf een kijkje nemen in het Geologisch Museum Hofland waarbij u prachtige mineralen en edelstenen van dichtbij kunt bewonderen. De kosten om een lezing bij te wonen bedragen 10 €

Ook zullen er binnenkort online lezingen gegeven worden. Deze zijn gratis maar u moet zich hiervoor wel per e-mail aanmelden!

Klik gelijk door naar de eerstvolgende datum en tijd en meld u aan!

Ga naar agenda